Mivel jár egy klímaberendezés telepítése ?

Első körben

2015. június 15-től kizárólag olyan vállalkozások végezhetik el a hűtőközeggel rendelkező klímaberendezések telepítését, akik rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációval és megfelelően képesített szakemberekkel végzik el a munkát. A képesítés nélküli és nem regisztrált szerelők nem végezhetnek légkondicionáló telepítést, karbantartást és gáztöltést sem! http//: www.nkvh.kormany.huMivel jár ?

Általános tudnivalók a beszerelésről

Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra. Ez egy egyszerűbb szerelés, ami 3-5 méter csövezést, illetve egy vagy két fal átfúrását jelenti

Gyakori kérdés: mennyire fogunk port, szemetet, sittet hagyni magunk után szereléskor?

Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy nem verjük szét a lakást a szerelés alkalmával. Ez nem lakásfelújítás lesz sitt kupacokkal, és tégláig levert vakolattal. Egy átlagos klímaszerelés után olyan állapotban adjuk át a terepet, hogy minimális takarítás is elegendő lesz.

Abban az esetben, ha a falban kell elvezetnünk a csövezést, 2-3, esetleg 4 óra pluszt rá kell számolni a munka időtartamára, mivel a kivésés és a becsövezés után durva vakolattal vissza is javítjuk a kivésett falat (teherhordó falban, kéményben és pillérben nem vezethető el a csövezés). A kivésett törmeléket bezsákoljuk és a szeméttárolóban helyezzük el, vagy külön megállapodás esetén elvisszük a szemétlerakóba.

Részletesebben...

Klíma beszerelés folyamata

A készülékek beszerelése a beltéri és kültéri egységek helyének pontos meghatározásával kezdődik, figyelembe véve, hogy a hozzájuk vezető csővezetékek "akadálymentesen" megközelíthessék a gépeket. Erre általában már az előzetes felmérés alkalmával sor kerül. A helyek kiválasztása után kezdődik az egységek összekötésére szolgáló csövek és vezetékek helyének kialakítása, valamint az átvezető furatok kialakítása.

A csöveket vihetjük kábelcsatornában, de falba is véshetők a vezetékek. Itt érdemes megemlíteni, hogy a falba vésés értelemszerűen egy nagyobb bontási munkálattal járó, költségesebb megoldás, ami után helyreállító munkálatok (pl. festés) szükségesek, de ezzel a módszerrel a csövek és kábelek teljes egészében eltüntethetők. A választott megoldást minden esetben az ügyfél dönti el az alapján, hogy mennyit szán a szerelésre.

A csövek helyének kialakításával párhuzamosan felszerelésre kerül a kültéri egységet tartó konzol, illetve a beltérit tartó alaplemez. Ha a beltéri és kültéri egységek felszerelése elkészült és a csővezetékek is a helyükön vannak, kerül sor a csövek és kábelek összekötésére, majd a gép, illetve a csőrendszer vákuumozására és hűtőközeggel való feltöltésére. A kültéri egység (ha az nem használt) már tartalmazza a hűtőközeget, ami egy kisebb rendszer csővezetékeibe elegendő, de vannak esetek, amikor a csőhosszak igénylik az utántöltést.

A kalorikus kör kialakítása után a szakember elektromosan is összeköti a készülék egységeit, valamint beköti a hálózati tápellátást biztosító vezetékeket. Ha minden rendben zajlott, a készülék elindítható, aminek működését nyomásmérő műszerekkel kell ellenőrizni, hogy a teljesítmény és működés nagy terhelés esetén is megfelelő legyen.

Szerelést drágító tényezők

Egyetlen klímának a felszerelése sem mondható teljesen standard munkának, azonban az idők során kialakultak általánosságok, amiket a lentebb található árakban is igyekeztünk összefoglalni. Természetesen vannak ezektől eltérő esetek is, amikor a klíma beszerelése drágább lehet a szokásosnál.

A multi klímák (több beltéri, egy kültéri) esetében a beszerelés lényegében ugyanúgy történik, mint a mono spliteknél jelentős különbség azonban, hogy itt minden beltéri egységet ugyanahhoz a kültérihez kell odacsövezni, ami megdrágítja a szerelést. Multi klímáknál a kültéri egység optimális elhelyezése komoly fejtörést szokott okozni, mert előfordulhat, hogy a ház másik végébe, több falat áttörve kell csövet vezetni egy beltéri egységhez. Előfordulhat, hogy az adott szoba klimatizálását egy mono splittel jóval olcsóbban meg lehetne oldani. Ebből látható, hogy a multi klímáknak éppen az előnyükben (egy kültéri egységgel megoldható egy teljes családi ház, több szobájának külön klimatizálása) rejlik a hátrányuk, legalább is szerelés szempontjából.

Itt érdemes megemlíteni a kültéri egység elhelyezésének problémáját, ugyanis ez, az esetek 10-15%-ban szokta feladni a leckét és megdrágítani a szerelést. Vannak helyzetek (pl. kültéri tetőre történő szerelése), amik plusz költségeket eredményeznek. Egy tetőre szerelhető kültéri tartó konzol ára a 20.000 Ft-ot is elérheti, ami nem mindig fér bele a szerelésre szánt pénzösszegbe. Minden esetben azt javasoljuk ügyfeleinknek, ha megoldható, a kültéri egységet legalább létrával jól megközelíthető

Általános kérdések 

Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra. Ez egy egyszerűbb szerelés, ami 3-5 méter csövezést, illetve egy vagy két fal átfúrását jelenti.

Reggel 8-9 órakor kezdünk , mert ekkor már nem zavarja a többi lakót a fúrás és pakolás zaja.  Amennyire megoldható, a lakók életkörülményeihez igazítjuk a munka menetét. Ahol gyereket kell altatni, ott a zajosabb munkálatokat elvégezzük a munka elején, illetve figyelünk az egyéni szabályozásokra a házirend szerint is. A szombati klímaszerelést kizárólag családi ház esetében javasoljuk, mivel egy társasházban zavarnánk a munkálatokkal a többi lakó nyugalmát, ami felesleges konfliktusok forrása lehet.

Gyakori kérdés: mennyire fogunk port, szemetet, sittet hagyni magunk után szereléskor?


Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy nem verjük szét a lakást a szerelés alkalmával. Ez nem lakásfelújítás lesz sitt kupacokkal és tégláig levert vakolattal, hanem egy precíz klímaszerelés! Egy átlagos klímaszerelés után olyan állapotban adjuk át a terepet, hogy minimális takarítás is elegendő lesz vagy még arra sincsen szükség. 

A fúrások közben ipari porszívóval folyamatosan elszívjuk a keletkező port, és a munka befejezésekor összetakarítjuk a törmeléket.


Abban az esetben, ha a falban kell elvezetnünk a csövezést, 1-2 óra pluszt rá kell számolni a munka időtartamára, mivel a kivésés és a becsövezés után durva vakolattal vissza is javítjuk a kivésett falat (teherhordó falban, kéményben és pillérben nem vezethető el a csövezés). A kivésett törmeléket bezsákoljuk és a szeméttárolóban helyezzük el, vagy külön megállapodás esetén elvisszük a szemétlerakóba.


Lakásfüggő, hogy mennyire szoktuk ajánlani a lakóknak a csövezés bevésését, mivel gyakoriak a 4-5 centi vastag falazatok, amikbe nem lehet elvezetni a csöveket vagy lakott lakás esetében egy teljes hosszban elvégzett csövezés komoly rombolással is járna. A teljes lakáson történő átcsövezést, bevésve, éppen azért inkább teljes felújításkor és átépítéskor szoktuk javasolni. Így elrejthető a klíma teljes csövezése és elektromos betáplálása is, a csövezés pedig használható a későbbiekben is ha másik, korszerűbb modellre cserélnénk le a meglévő klímát.

Az elektromos bekötés helyszínfüggő, általában konnektoros csatlakozás a jellemző(700-800 watt a klíma áramfelvétele, tehát nem nagyfogyasztó, mint egy elektromos sütő vagy szárítógép), de ha szükséges, akkor villanyszerelő bevonásával bekötjük az elektromos hálózatba - akár megszakító cserével is, amennyiben gyenge a meglévő hálózat. Az elosztó szekrénybe klímabekötést nem vállalunk, mivel erre csak elmüs engedélyekkel rendelkező villanyszerelőnek van jogosultsága.


Gyakori kérdés: Panel épületek esetében rendkívül ritka, hogy ne bírja el az elektromos hálózat a klímát. Általában ez ott fordulhat elő, ahol a konyha korszerűsítése közben elektromos főzőlapot, sütőt, mosogatógépet kötnek be és nem fejlesztették a hálózatot is hozzá. Az átlagos panellakás minden esetben alkalmas a klíma felszerelésére!

Fontos tudnivaló!A klíma hűtőteljesítménye, amit a dobozokon és a weblapunkon is olvashatnak (2,5kW - 3,5kW - 5kW), nem az áramfelvételt mutatja! Ez a hideg levegő szállítási teljesítményéből származtatott érték, ami azt mutatja, milyen hűtési képessége van a klímaberendezésnek és mennyi hideg levegőt állít elő.


Tehát nem kell megijedni, nem ennyi áramot vesz fel a készülék a hálózatból működés közben.


Általában a korszerű inverteres klímák hűtés üzemmódban beérik 300-700 wattos áramfelvétellel és 3-4 amper áramerősséggel; még az induló áramerősség sem lesz több, mint 5-6 amper. Fűtés üzemmódban pedig 900-1200 watt a jellemző fogyasztás!


Elektromos előkészítési szakaszban (lakásfelujítás, építkezés) a villanyszerelőknek 3x1,5mm-es MTK kábelt és 10Ah-s kismegszakító kiépítését szoktuk javasolni egy normál klímához, duál vagy triál klíma esetében 3x2.5-ös MTK kábelt és 16Ah-s kismegszakítót.

Egy átlagos lakás esetében nincsen szükség a vezetékek vagy biztosítékok cseréjére sem az áramtáblán. Problémát csak a századfordulós épületek vezetékelése jelenthet, bár többnyire már azokban is korszerűsített elektromos hálózattal találkozhatunk. Amennyiben rossz állapotú a hálózat a lakásban, úgy ajánlást teszünk villanyszerelő bevonására, aki szakszerűen kiépíti a szükséges betáplálási vezetéket a klímához.


A szerelés befejezésekor és a munka átadása után  minden alkalommal számlát  adunk az elvégzett munkáról, valamint a felszerelt berendezésről. Kitöltik a jelenleg hatályos szabályozás szerinti Telepítési tanúsítványt a klímaberendezésről, amivel a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság felé igazoljuk, hogy a berendezés szakszerűen került beszerelésre. A szükséges papírokat a munka befejezése után a helyszínen állítjuk ki, amikor már működik a klíma, és megtanítottuk a távkapcsoló funkciók kezelését is.


                                                               Vissza a főoldalra